Het Nederlands Horecagilde, NHG, heeft sinds tweede helft negentiger jaren een eigen rechtsgeldige NHG-cao voor de aangesloten leden. De NHG-cao bestaat sinds die tijd naast de KHN-cao. NHG-leden hoefden dan ook geen andere cao toe te passen. NHG ziet geen reden dat nu anders te zien en verwelkomt nieuwe leden.
Recent zijn meer dan 100 ondernemers overgestapt van KHN naar NHG. De representativiteit van KHN staat onder druk. Dat zal bij een volgend verzoek om algemeen verbindend verklaren, AVV, verder zichtbaar worden. Ondertussen voert NHG het bezwaar tegen de beslissing van de minister, om NHG niet uit te zonderen van het besluit tot AVV van de KHN-cao. Dispensatie zou juist extra zekerheid bieden.
Het Nederlands Horecagilde, NHG, vindt de eigen rechtsgeldige cao met vakbond BVHP voor NHG-leden gelijkwaardig aan die cao van KHN met vakbonden FNV en CNV. De KHN- cao is algemeen verbindend verklaard voor de korte periode van 17 augustus t/m 31 december 2024, zonder terugwerkende kracht.
KHN met vakbonden FNV en CNV vinden dat zij het alleenrecht hebben op de toets of een cao zoals de NHG-cao gelijkwaardig is aan hun KHN-cao. Naar de mening van NHG is dat hier niet het geval. De hoofdregel van de KHN-cao zegt dat die geen toepassing heeft als de werkgever een rechtsgeldige en gelijkwaardige cao hanteert. Dat is volgens NHG voor hun individuele leden met de NHG-cao naar de mening van NHG wel het geval: gelijkwaardig. De waardering is uiteindelijk aan individuele leden. Bij claims is het oordeel aan de rechter.
KHN heeft niet vooraf met NHG overlegd. KHN, FNV en CNV lijken nu een monopolie op een cao-horeca af te willen dwingen via de AVV van de KHN-cao.
NHG heeft als vereniging het recht volgens de wet op de cao een eigen cao overeen te komen. AVV geldt in beginsel voor ongebonden werkgevers. NHG-leden zijn aan de NHG- cao gebonden werkgevers. Het recht een cao af te sluiten en toe te passen en tegelijk volgens de AVV een andere cao toe te passen, botst nu. Dit volgt uit het toetsingskader AVV. Dat is naar de mening van NHG onjuist. Een beslissing is nu in individuele gevallen slechts aan de rechter.
NHG contact:
Mr. T. Van Liempd Advocaat
Snijders Arbeidsrecht