Om een TVL-subsidieperiode af te sluiten, is de vaststelling van groot belang. Bij de vaststelling berekenen we de definitieve subsidie op basis van de werkelijke omzet.
Er zijn ondernemers die hun werkelijke omzet niet hebben doorgegeven voor TVL 1, TVL Q4 2020 en TVL Q1 2021, om welke reden dan ook. We stuurden hen onlangs een brief met een laatste kans om de gegevens in te vullen. Zo’n 2.500 ondernemers hebben dat direct gedaan. Als ondernemers deze laatste kans niet aangrijpen, gaan we zelf vaststellen op basis van de gegevens van de Belastingdienst. Dit noemen we ambtshalve vaststellen. Dat kan nadelig voor een ondernemer uitpakken, en dat willen we voorkomen. Ondernemers kunnen tot 10 juni 2022 hun werkelijke omzet doorgeven. Zij krijgen 4 weken van tevoren een servicebericht met een reminder om de werkelijke omzet zo spoedig mogelijk door te geven.
Vaststelling Q3 2021 verschoven
De deadline voor de vaststelling van TVL Q3 2021 is verschoven naar 1 augustus 2022, 23:59 uur. In verband met het verlopen van het Europese Staatssteunkader op 30 juni 2022, geven we eerst prioriteit aan het afhandelen van alle verleningen. Na 30 juni 2022 mag RVO namelijk geen TVL-subsidieaanvragen meer verlenen.
Voor de vaststellingen geldt dit niet. Die mogen ook na 30 juni 2022 afgehandeld worden. We laten de ondernemers zo snel mogelijk weten wanneer we de eerste vaststellingsverzoeken sturen. We zorgen dat ondernemers voldoende tijd krijgen om de werkelijke omzet van Q3 2021 door te geven.
Hoe completer hoe beter
Vanwege de naderende deadline van 30 juni 2020 willen wij alle aanvragen zo snel mogelijk afhandelen. Daar hebben we de hulp van ondernemers hard bij nodig. Als een aanvraag nog niet is afgehandeld, komt dat vaak doordat we wachten op aanvullende informatie. Bijvoorbeeld de juiste bijlagen, of het antwoord op een vraag.
Ondernemers ontvangen een e-mail als we aanvullende informatie nodig hebben. Daarin staat dat ze zo snel en compleet mogelijk moeten reageren. TVL-aanvragen die niet compleet zijn, moeten we helaas afwijzen. Helpt u ons ondernemers hierop te attenderen? Het duurt vaak lang voordat ondernemers de benodigde gegevens aanleveren. Laten we er samen voor zorgen dat ondernemers geen subsidie mislopen en tijdig hun gegevens insturen.
Startersregeling
Ondernemers die middenin de coronaperiode zijn gestart met hun onderneming, konden geen TVL aanvragen. Na gesprekken tussen het kabinet, de Tweede Kamer en het ministerie van EZK is besloten toch ruimte te maken voor deze groep ondernemers. Ondernemers die zijn ingeschreven bij de KVK vanaf 1 juli 2020 t/m 30 juni 2021 en voldoen aan de overig voorwaarden komen in aanmerking voor TVL Q4 2021 Startende ondernemingen. Ondernemers die zijn ingeschreven bij de KVK vanaf 1 juli 2020 tot en met 30 september 2021 en voldoen aan de overige voorwaarden, komen in aanmerking voor TVL Q1 2022 startende ondernemingen. Wanneer de startersregeling opengaat is nu nog niet duidelijk. We hopen zo snel mogelijk in het tweede kwartaal. De startersregeling valt onder een ander juridisch kader dan de eerdere TVL-regelingen. Dit zorgt ervoor dat bij de startersregeling nog na 30 juni 2022 verleend kan worden. In tegenstelling tot de andere TVL-subsidies wordt deze subsidie belast met omzetbelasting.
TVL terugbetalen? Dat kan op verschillende manieren
Heeft een ondernemer het verwachtte omzetverlies bij de verlening te hoog ingeschat? Dan moet deze (een deel van) de TVL terugbetalen. We bieden hier verschillende terugbetalingsmogelijkheden voor. De meeste ondernemers kiezen voor een betalingsregeling van een jaar: zij betalen elke maand een bepaald bedrag terug. Een betaling in 6, 18 of 24 maandelijkse termijnen kan ook. Heeft iemand liever een betalingsregeling op maat? Dat bespreken wij graag in een persoonlijk gesprek. Zo’n 1.150 ondernemers misten tot nu toe één of meerdere terugbetalingstermijnen. Deze ondernemers hebben wij gebeld, om waar nodig de afspraken aan te passen. We willen voorkomen dat ondernemers onnodig in de knel komen. Bedragen lager dan €500 schelden we kwijt, en we vragen geen rente over het bedrag dat een ondernemer moet terugbetalen. Dat is ook zo bij een betalingsregeling. Meer informatie? Bekijk onze pagina
van TVL-subsidie
namens
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland