Voor TVL Q4 2021 is zoals u weet de omzetverliesdrempel eenmalig verlaagd van 30% naar 20%. Dit is gedaan omdat de aangescherpte maatregelen per 19 december 2021 zijn ingegaan, waardoor een substantieel deel van de getroffen ondernemingen deze omzetverliesdrempel niet zal halen. Dit geldt vooral voor ondernemers die niet of beperkt omzetverlies hadden in het vierde kwartaal, maar op 19 december plotseling hard werden geraakt door de lockdown.
De Europese Commissie heeft vorige week akkoord gegeven om deze wijziging door te voeren. Om ondernemers met een omzetverlies tussen de 20% en 30% voldoende kans te geven een aanvraag voor het vierde kwartaal van 2021 in te dienen, wordt de aanvraagperiode met twee weken verlengd. Op deze manier staat de regeling acht weken open, zoals ook in vorige openstellingen het geval was. Dit betekent dat ondernemers tot en met 11 februari 2022 17.00 uur een aanvraag voor TVL-subsidie voor het vierde kwartaal van 2021 kunnen indienen.
Start beoordeling aanvragen 20-30%
Nu we akkoord hebben gekregen van de Europese Commissie kunnen we de aanvragen TVL Q4 2021 met omzetverlies tussen de 20% en 30% beoordelen. Daar starten we 27 januari mee. Ondernemers horen zo snel mogelijk per e-mail of wij de aanvraag goedkeuren. Na goedkeuring staat het voorschot meestal binnen 5 werkdagen na het verzenden van het besluit op de rekening. Missen we gegevens om de aanvraag te beoordelen, dan ontvangen ondernemers eerst een verzoek om aanvullende informatie.
Waarom TVL niet per maand berekenen?
Een vraag die vaak gesteld wordt door ondernemers is waarom de TVL per kwartaal wordt berekend, in plaats van per maand. De TVL-subsidie wordt grotendeels automatisch verwerkt, zodat ondernemers snel hun geld krijgen.
De btw-aangifte speelt een belangrijke rol bij die automatische verwerking. Bijna 85% van de ondernemers doet de btw-aangifte per kwartaal. Bij een berekening per maand is geautomatiseerde beoordeling van een TVL-aanvraag niet mogelijk. In dat geval moeten álle TVL-aanvragen handmatig beoordeeld worden, dat kan met deze grote aantallen niet. Ondernemers zouden dan veel langer op hun geld moeten wachten en de TVL is juist bedoeld voor snelle steun.
Bovendien lost een maandelijkse berekening van de TVL het probleem met de omzetdrempel voor veel ondernemers niet op. Wanneer een lockdown niet precies binnen een kalendermaand begint en eindigt, wordt het omzetverlies altijd beïnvloed door de omliggende dagen waarop er wel omzet werd gemaakt. Om ondernemers tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten om in het vierde kwartaal van 2021 de omzetdrempel van de TVL eenmalig te verlagen naar 20%.
Vaststelling TVL Q2 2021
We hebben van ondernemers de werkelijke omzet nodig uiterlijk 8 maart 23.59 uur. Inmiddels hebben 43.629 ondernemers van de 58.215 de werkelijke omzet doorgegeven. Daarvan zijn er 35.318 aanvragen vastgesteld voor een bedrag van 677 miljoen. We vragen alle ondernemers de werkelijke omzet zo snel mogelijk door te geven. Dit voorkomt vertraging en frustratie bij de ondernemer en dat we ambtshalve moeten vaststellen.
Terugbetaalmogelijkheden
We proberen ondernemers in zwaar weer zo goed mogelijk te helpen. Het terugbetalen van TVL-subsidie kan precies op het verkeerde moment komen, in een toch al lastige tijd. Daarom hebben we ruime betalingsregelingen. We hadden al 6 of 12 maanden als standaardtermijn. Daar hebben we 18 en 24 maanden aan toegevoegd. Natuurlijk is een op maat gemaakte betalingsregeling nog steeds mogelijk; als ondernemers dat willen worden ze gebeld door een medewerker. Op deze pagina Betalingsmogelijkheden bij terugbetaling TVL | RVO.nl | Rijksdienst leest u meer over de mogelijkheden.
Namens
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland